Nopea yrttinen pastakastike

Helppo ja maukas pastakastike

  • 150 g Pepperonisalamia
  • 1 prk yrttistä tomaattimurskaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 0,25 dl oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • tuoretta rosmariinia
  • tuoretta timjamia
  • 500 g  tortelloneja

Puolita pepperonisalamisiivut ja paista siivuja pannulla. Lisää pannuun valkosipulit ja tuoreita yrttejä. Paista vielä hetki, jotta yrteistä ja valkosipulista irtoaa makuja. Lisää tomaattimurska ja oliiviöljy. Anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia. Mausta lopuksi mustapippurilla ja suolalla sekä lisää vielä halutessasi tuoreita yrttejä.

Tarjoa pastakastike keitettyjen tortellonien kanssa.

Meetvurstipiirakka

Herkullinen piirakka arkeen tai juhlaan.

    • valmis piirakkataikina (esim. Myllyn Paras Pyöreä piirakkataikina, suolainen, 380 g)
    • 1 kananmuna
    • 1 prk ranskankermaa
    • 100 g valkosipulivenäläistä pilkottuna
    • 100 g punaista paprikaa pilkottuna
    • 50 g emmental-juustoraastetta

Levitä sulanut taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita loput ainekset keskenään täytteeksi ja levitä se piirakkapohjan päälle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 25-30 min.

Meetvursti-uunimunakas

  • Luomumeetvurstia 120 g  (1 pkt)
  • 10-12 munaa
  • 2,5-3 dl ruokakermaa tai kuohukermaa
  • mustapippuria
  • 100 g fetaa
  • miniluumutomaatteja
  • rucolaa

Sekoita munat ja kerma vispilällä keskenään tasaiseksi seokseksi. Leikkaa Luomumeetvursti saksilla suikaleiksi ja lisää suikaleet seokseen. Mausta mustapippurilla. Kaada seos uunivuokaan ja murustele fetajuusto seoksen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 min. Koristele uunimunakas miniluumutomaateilla ja rucolalla.

Juhlava kylmäsavuporosalaatti

  • 100 g jääsalaattia
  • 100 g tammenlehväsalaattia
  • 1 ruukku rucolaa
  • pala kurkkua
  • 1 rss miniluumutomaatteja
  • Poron ohuen ohutta kylmäsavupaistia 100 g (1 pkt)
  • 250 g leipäjuustoa
  • 1/2 dl kuivattuja karpaloita

Kastike:

  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • mustapippuria
  • suolaa

Huuhdo ja valuta salaatit ja revi ne laakealle vadille. Pilko kurkku pieneksi kuutioksi, puolita miniluumutomaatit sekä paloittele leipäjuusto. Asettele kaikki ainekset salaattipedille. Puolita kylmäsavuporoviipaleet saksilla ja asettele ne rulliksi salaatin päälle. Koristele salaatti kuivatuilla karpaloilla. Lisää kastike salaatin päälle.

Tuorehernesosekeitto

  • 400 g pakasteherneitä
  • 200 g jauhoista perunaa
  • 2 salottisipulia
  • 8 dl vettä
  • 2 kpl kasvisliemikuutiota
  • 1/2 tl sitruunapippuria
  • 1 rkl kuivattua rosmariinia
  • suolaa
  • 1,5 rkl sitruunan mehua
  • 50 g Kotivaran Porsaan kylmäsavukinkkua
  • 1 dl kuohukermaa  tai turkkilaista jugurttia

 

Kuori perunat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Laita palat kattilaan ja lisää vesi sekä kasvisliemikuutiot. Anna kiehua n. 10 minuuttia.

Kuori sipulit ja leikkaa ne pieneksi silpuksi. Lisää sipulit ja pakasteherneet kattilaan. Lisää myös sitruunapippuri ja kuivattu rosmariini.  Anna kiehua vielä toiset 10 minuuttia.

Keiton kiehuessa levitä porsaan kylmäsavukinkkusiivut uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä siivuja 200 asteessa 5–7 minuuttia, kunnes siivut ovat rapeita. Vaahdota kerma. Voit käyttää myös turkkilaista jugurttia, mikäli haluat kermalle kevyemmän vaihtoehdon.

Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Painele keitto myös siivilän läpi, mikäli haluat siitä aivan sileää. Mausta suolalla ja sitruunanmehulla. Kuumenna höyryäväksi.

Tarjoa keitto vaahdotetun kerman tai turkkilaisen jugurtin ja rapeiden kinkkusiivujen kanssa.

Perunakakku

  • 1 kg perunapyreetä
  • 2 kananmunankeltuaista
  • 150 g voita
  • 7 g suolaa
  • 100 g Venäläistä meetvurstia

Keitä perunat kuorineen. Kuori perunat ja survo ne siivilän läpi. Leikkaa meetvursti saksilla pieneksi silpuksi ja paahda meetvurstisilppu pannulla.

Lisää perunapyreen joukkoon voi, suola, paahdettu meetvursti ja keltuaiset. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi. Laita vuokaan leivinpaperi ja levitä massa vuokaan tiiviisti.

Paista perunakakkua uunissa 175 asteessa 20-25 minuuttia. Jäähdytä kakku paino päällä, jotta siitä tulee tiivis.

Kakun voi lämmittää uunissa tai paistinpannulla.

Herkullinen aamupalavoileipä

Herkullinen aamupalavoileipä pitää sinut kylläisenä pitkään.

  • ruisleipää
  • kananmunaa
  • jäävuorisalaatti
  • Venäläistä meetvurstia
  • kurkkua
  • tomaattia
  • persiljaa
  • auringonkukan versoja

Paista muna. Liikuttele sitä lastalla paiston aikana koko ajan,  jotta sen koostumuksesta tulee kokkelimaisen rakeinen. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä munakokkeli leivälle (säästä vähän leivän päälle).

Aseta kokkelin päälle salaatinlehtiä. Lisää kerroksittain meetvursti-, kurkku- ja tomaattiviipaleita. Viimeistele leipä persiljalla ja auringonkukan versoilla. Ripottele päälle loput munakokkelista.

Tarjoile heti.

Täyttävä eväsleipä

Täyttävä ja helppo voileipä ulkoiluun, retkievääksi tai vaikka lounaaksi töihin.

  • ohutta vaaleaa leipää, esim. rieskaa
  • yrttituorejuustoa
  • salaattia
  • Valkosipulivenäläistä
  • tomaattia
  • punasipulia
  • herneenversoja

Levitä tuorejuusto leivälle (kevyempi vaihtoehto voille). Voit valmistaa juuston itse yrteistä tai ostaa valmiina. Peitä leipä lempisalaatillasi. Lisää muutamia siivuja Valkosipulivenäläistä sekä haluamasi määrä tomaattiviipaleita, punasipulia ja nippu herneenversoja.

Rulla valmis voileipä ja kääri se voipaperiin.

Iltapalaherkku

Herkullinen voileipä iltapalaksi tai hiukopalaksi illanvieton jälkeen.

  • viipaloitua paahtoleipää
  • Pippurivenäläistä
  • majoneesia
  • rucolaa
  • punasipulia
  • vuohenjuustoa
  • punajuuren versoja
  • siankylkeä tai pekonia

Paahda ja leikkaa paahtoleipä vinoon. Sekoita majoneesi ja vähän rucolaa. Lisää muutamia viipaleita Pippurivenäläistä ja niiden päälle kerroksittain rucolaa, siivutettua punasipulia ja tomaattia. Lisää lämmitetty pala vuohenjuustoa yhdessä punajuuren versojen kanssa. Aseta toinen puoli leivästä täytetyn puolikkaan päälle.

Tarjoile rapeaksi paistetun siankyljen tai pekonin kanssa.