5 kärkkäri-makkaraa, 500 g

Kun haluat nauttia kärkkärisi muiden valmistamana, löydät oikealla tavalla kypsennettyä herkkua useimmilta Oulun seudun grilleiltä. Tärkeää on osata valita itseäsi miellyttävät mausteet – perinteisesti kärkkäri nautitaan sinapin ja raa’an sipulin kera, mutta nykyään ei ole tavatonta lisätä ketsuppiakaan.

Kotona kärkkäri täytyy kypsentää pannulla runsaassa rasvassa tai öljyssä. Tavoitteena on saada kärkkäriin hiljaisella tulella herkullinen rapea kuori. Mausteet lisätään maun mukaan. Raakaa sipulia ei pidä unohtaa kotikeittiössäkään.

10 kärkkäri-makkaraa, 1 kg

Kärkkärin isompi pakkaus riittää kerralla suuremmallekin joukolle syöjiä. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä oikea määrä kerralla syötäväksi on kaksi ja puoli kärkkäriä.

Tuoteseloste

Ryynimakkara. Laktoositon.

Ainekset:

Naudanliha, vesi, perunajauho, naudan sydän, kamara, ohraryyni, sianliha, suola, mausteet (mustapippuri), silava, stabilointiaine (E450), hapettumisenestoaine (E316) ja säilöntäaine (E250). Lihapitoisuus 39 %.

Ravintoainesisältö:

100 g tuotetta sisältää keskimäärin energiaa 800 kJ (190 kcal), rasvaa 9,0 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja 3,5 g, hiilihydraatteja 18,9 g, josta sokereita 0 g, ravintokuitua 1,2 g, proteiinia 10,9 g, suolaa 1,7 g, laktoosia 0 g.

Säilytys: alle +6°C

Kärkkärireseptit

Flatbread, burgeri ja taskut

Katso reseptit Everything from the Grill -blogista (avautuu uuteen välilehteen).

Kärkkäri Original

Kärkkäreitä
Rypsiöljyä
Sinappia
Sipulia

Hakkaa sipuli hienoksi. Laita öljyä laakeaan pannuun kuumenemaan. öljyä saa olla pannulla noin 1 cm kerros. Laita huoneenlämpöiset kärkkärit paistumaan öljyyn miedolla  lämmöllä. Kääntele tiuhaan ja paistele kunnes pinta on tullut rapsakaksi. Tarjoa kärkkärit paperin mutkasta hakatun sipulin ja sinapin kera. Paistaminen on onnistunut jos puraistaessa kuuluu napsahdus!

Kärkkärit voit myös grillata mutta muista että miedolla lämmöllä  ja  pikkuhiljaa!

 

Kärkkärivuoka

500g kärkkäreitä
1kg perunoita
1 sipuli
5 dl kuohukermaa
1 dl sinappia
suolaa
mustapippuria
2-3 dl juustoraastetta

Kuori ja viipaloi perunat, hienonna sipuli. Leikkaa kärkkärit siivuiksi ja maistele pari siivua kylmiltään. Laita ainekset voideltuun vuokaan limittäin. Sekoita kerma ja mausteet ja kaada tasaisesti päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle. Paista uunissa 175 asteessa noin tunti niin että perunat kypsyvät.

 

Makkarakeitto

500g kärkkäreitä
800g  perunoita
1 sipuli
1 purjo
1 porkkana
pala lanttua
vettä
1 lihaliemikuutio
1 dl tomaattipuretta
1-2 rkl siirappia
mustapippuria
suolaa
nokare voita

Pilko ainekset lohkoiksi ja makkara viipaleiksi. Laita kattilaan voinokare ja freesaa siinä juurekset ja vihannekset, lisää tomaattipure joukkoon. Lisää päälle vettä niin että kaikki peittyy ja lisää myös liemikuutio sekä muut mausteet. Kun perunat ovat puolikypsiä lisää joukkoon makkaraviipaleet ja hauduta kypsäksi. Halutessasi voit pannulla paistaa makkaroihin hieman väriä pintaan ennen lisäämistä keittoon.

 

Kärkkärikastike

500g kärkkäreitä
1 sipuli
1-2 porkkanaa
1 dl chiliketsuppia
1 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria
loraus öljyä

Hakkaa sipuli ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Viipaloi tai kuutioi makkarat. Paista öljyssä pannulla sipulia ja lisää makkarat joukkoon. Lisää porkkanaraaste ja paistele vielähetkinen. Ripottele jauhot joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää neste hyvin sekoittaen. Lisää liemikuutio, ketsuppi ja mausteet. Hauduta 10 minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää lopuksi kerma joukkoon. Tarjoa perunoiden tai pastan kera.

 

Soutumiehen Saslik

Kärkkäreitä
Sinappia
Koivuhalkoja
Muurikkapannu
Nuotio

Tee nuotio niin että saat muurikalle paikan. Sytytä nuotio ja laita pannu kuumenemaan. Halkaise kärkkärit pitkittäin ja paista ne pannulla ilman rasvaa. Kun makkarat ovat paistuneet niin asettele ne nätisti ristikkäin halkaistun koivuhalon tasaiselle pinnalle. Viereen läjä sinappia.

Tämä resepti on testattu Tenojoella ja hyväksi havaittu varsinkin loimulohen alkuruokana kalan kypsymistä odotellessa. Jos  haluat makkaroihin hienostuneen säväyksen niin voit liekittää ne pannulla vaikkapa Jaloviinalla.