Créme Ninon – Hernesosekeitto paahdetulla salamilla

Vihreä, kevät lautasellesi kera Kotivaran pepperonisalamin. Kun haluat jotain erilaista ja kauniimpaa hyvää makua unohtamatta niin kannattaa kokeilla tätä reseptiämme. Sitä tunnetaan myös nimellä Crème Ninon ja oli exklusiivinen erikoiskeitto Tukholman Operakällarenin ravintolassa 1900-luvun alussa. Hienostuneempi, kupliva hernesose keitto lounaaksi tai rohkeasti juhlapöydän alkuruuaksi. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin tottakai samppanjaa – mutta kuohuviini toimii yhtä hyvin. Varmuutta siitä oliko alun perin reseptissä Kotivaran salamia on myös hämärän peitossa – se kuitenkin sopii kuin nakutettu tähän herkkuun.

Ainekset:

  • 5 dl pakasteherneitä
  • 2-3 pientä salottisipulia
  • 5 dl kanalientä
  • 25 g voita
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 3 cl sherryä
  • 3 dl vaahdotettua kermaa
  • 2tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 2 dl samppanjaa tai kuohuviiniä

Salamisipsit:

Koristeluun:

  • Ruohosipulia
  • Mintunlehtiä

Paahda pieneksi pilkotut Kotivaran pepperonisalamit pannussa öljytilkassa kunnes ovat rapeat. Laita ne talouspaperin päälle odottelemaan. Säästä paistoöljyä keiton pinnalle.

Sulata pakasteherneet. Kuullota pannulla voissa silputut salottisipulit – älä ruskista. Valmista kanaliemi joko kaupan valmiista kanafondista tai kanaliemikuutiosta. Kiehauta nopeasti herneet ja kuullotetut sipulit kanaliemessä. Soseuta hyvin sauvasekoittimella pehmeäksi. Voit vielä siivilöidä seoksen sileäksi. Lisää sherry ja sitruunanmehu. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Kiehauta vielä herneseos ja lisää sinne varovaisesti kermavaahto sekä kuohuviini.

Kaada keitto tarjoiluvateihin ja koristele paahdetuilla pepperonimakkaroilla, ruohosipulilla sekä mintunlehdillä. Ripauta annoksien päälle vielä hieman paistoöljyä.

Loput kuohuviinistä onkin sitten kokin palkkio

Hyvää Ruokahalua!