Innostuksen voimasta

Ilkka Heikkisen innostus tarttuu hetkessä kahvikupin yli pöydän toiselta puolelta. Se puhuttelee elämänmyönteisyydellään, avarakatseisuudellaan ja suvaitsevaisuudellaan.

Ei ole ollenkaan vaikea kuvitella, että Ilkka Heikkinen kannustaa työkavereitaan kertomaan avoimesti niin kehitysideoista kuin vastaan tulevista haasteista.

Yhtä helppoa on yhtyä miehen ajatuksiin työn syvimmästä olemuksesta. Etenkin siihen, että esimies pystyy vaikuttamaan paljoon.

– Työhyvinvointi ja osana sitä työilmapiiri on minulle tärkeä asia, Ilkka sanoo useamman kerran.

Siihen on syynsä.

Kosovosta K-kauppiaaksi

Lyhyessä ajassa käy ilmi, että Ilkka on ehtinyt yhtä sun toista. Se ei ole voinut olla vaikuttamatta ajatuksiin työstä, työhön motivoimisesta ja työilmapiiristä.

Ilkka on opiskellut muun muassa liiketaloutta, johtamista, markkinointia ja yrittäjyyttä. Kolme vuosikymmentä kuntosaleilla erityisesti voimailun äärellä on tuonut tilaisuuksia valmentaa voimanostojunnuja ja elämäntapamuuttujia sekä vahvistaa osaamista kouluttautumalla personal traineriksi. Tällä hetkellä pt on harrastus, jonka myötä juuri nyt ohjatusta treenauksesta nauttii – kukapa muu kuin työkaveri.

Vesipullot ja suklaalevyt vaihtavat omistajaa. Vastoin ohjeita mutta ei vastoin luonnetta.

Pitkä rupeama, lähes kymmenen vuotta, on kulunut K-kauppiaana Kajaanissa ja Oulussa. Ymmärrys asiakkaiden arkeen on edelleen käsinkosketeltavaa: itse koettu, mutkattomuus ja se innostus.

– Mutta olen minä ollut myös taksikuskina, Ilkka nauraa.

Tiedustelutehtävät KFOR-joukoissa Kosovossa vuosina 2004–05 sitä vastoin vetävät puheliaan miehen hetkeksi jonnekin kauas. Ehkä sille jyrkälle rinteelle, jonka kivikkoista seinämää pikkunaperot kiipeävät avojaloin ylös tullakseen tervehtimään tehtävää suorittamassa ollutta tiedustelupartiota. Vesipullot ja suklaalevyt vaihtavat omistajaa. Vastoin ohjeita mutta ei vastoin luonnetta.

Kun soitto ei tule perään

Monessa paikassa ja tilanteessa mutkitteleva töiden ketju on käväissyt myös aikaisemmin Kotivaralla. Vuosituhannen alussa Kainuusta juuri muuttanut nuorimies Heikkinen opetteli lihanleikkaamisen ja -myymisen saloja tehtaan silloisessa myymälässä.

Vuonna 2018, lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin Ilkka palasi Kotivaralle. Tällä kertaa myyntijohtajaksi. Harteille laskettiin kokonaisvastuu yrityksen myynnistä.

Oman työnsä Ilkka kiteyttää sanomalla, että hänen vastuullaan on valmentaa Kotivaran myyntitiimiä tekemään paras mahdollinen tulos. On vain yksi mutta.

– Se tuntui tosi houkuttelevalta ja samalla kutkuttavan haasteelliselta tehtävältä.

Haasteesta oli helppo innostua, sillä tärkein on kunnossa: ei tarvitse miettiä, tuleeko asiakkaalta pettynyt soitto perään.

– Minun pitää pystyä seisomaan sen takana, mitä myyn. Se on kunnia-asia.

Parhaiden ratkaisujen avain

Kun Ilkka puhuu työkavereistaan ja omasta myyntitiimistään, hän puhuu omista ihmisistään. Omien ihmisten, niin kuin myös asiakkaiden kanssa, hän uskoo keskusteluun. Jos hän ei voi itse suoraan vaikuttaa läpikäytyihin asioihin, hän lupaa viedä niitä eteenpäin.

Kotivaran työporukka on Ilkan mukaan dynaaminen, sellainen, jossa ihmiset ottavat roolia ja kantavat vastuunsa myös silloin, kuin asiasta ei erikseen mainita.

– Ei olla lokeroiduttu ajattelemaan niin, ettei joku asia kuuluisi itselle ollenkaan.

Oman työnsä Ilkka kiteyttää sanomalla, että hänen vastuullaan on valmentaa Kotivaran myyntitiimiä tekemään paras mahdollinen tulos. On vain yksi mutta.

– Minä en tiedä parhaita ratkaisuja, Ilkka nauraa.


K-Supermarket Pekurin kauppias Mika Sara (vas.) ja Ilkka Heikkinen ajatustenvaihdossa.

Ollaan jälleen miehen lempiaiheessa: työhyvinvoinnissa. Tärkeää on vastuun jakaminen ja vastuun antaminen. Sitä kautta alkavat löytyä myös oikeat ratkaisut hyviin tuloksiin. Äänessä yhtä aikaa hymyä ja vakavuutta Ilkka toteaa:

– Minä sanon, että tee pois vain. Jos menee päin prinkkalaa, niin ensi kerralla sujuu paremmin.

Olennaista on myös piirtää viivan työn ja vapaan välille. Ilkka itse lomailee mielellään kelkkailen. Laji, josta hän innostui jo kauppiasvuosinaan, on täydellinen kombinaatio sosiaalisia kohtaamisia, retkeilyä, vauhtia ja tekniikkaa.

Paikat ja maisemat vaihtuvat mutta yksi pysyy. Kyllä, innostus.

”Minä sanon, että tee pois vain. Jos menee päin prinkkalaa, niin ensi kerralla sujuu paremmin.”

Viisi nopeaa kysymystä

 1. Paras tapa nauttia meetvurstista tai salamista?
  Tuoreen ruisleivän päällä
 2. Mitä grilliin juhannuksena?
  Ripsejä
 3. Pororuokaherkku?
  Poronkäristys
 4. Valkosipulivenäläinen vai chilivenäläinen?
  Chili
 5. Oma ruokabravuuri kotona perheen ja ystävien kera?
  Terveellinen pasta bolognese vähärasvaisesta jauhelihasta, tuoreista tomaateista, yrteistä ja valkosipulista.