Kotivaran Kärkkäri – Legendaarinen makkara nyt myös valakolöökillä

Toripolliisi, Kärpät ja Kärkkäri. Siinä kolme yleisä asiaa jotka mainitaan, jos turistilta kysytään asioista, joita tulee Oulusta mieleen. Ja onhan Kärkkäri tullut tutuksi perinteisenä oululaisena katuruokana jo vuodesta 1956. Tamperelaisilla on mustamakkara, oululaisilla on Kärkkärinsä. Ja toki Oulun Kärpät ja Kärkkäri liittyvät myös olennaisesti toisiinsa. Raksilan hallissa Kärkkäri on erittäin suosittu erätaukoherkku. Eikä taida Oulusta löytä grilliä josta hitaasti käristettyä kärkkäriä ei löytyisi – voi aiheestakin väittää, että Kärkkäri on Oulun perinteisin takeaway.

Kärkkäri juhlistaa tänä vuonna 65-vuotisjuhlavuottaan ja juhlavuoden kunniaksi perinteinen Kärkkäri saa asiakkaiden pyynöstä rinnalleen Valkosipulikärkkärin. Tämä onkin ensimmäinen kerta, kun Kärkkärireseptiin on menty ”koskemaan” ja tuloksena onkin herkullinen lisä perinteisen Kärkkärin rinnalle. Pohjalla on aivan sama perinteinen Kärkkäri joka vaan nyt on maustettu aidolla ”valakolöökillä”, niinkuin Oulussa sanotaan.

Valmistustapa on Kärkkärille tunnettu, eli myös Valkosipulikärkkäri suositellaan paistettavaksi miedolla lämmöllä öljyssä tai rasvassa kunnes pinta on ihanan rapea.  Kärkkäri nautitaan kuumana perinteisesti sinapin ja sipulisilpun kera. Ketsuppi ja kurkkusalaatti on kuitenkin myös hyvin toimivia lisukkeita. Kärkkäri taipuu erinomaisesti myös piirakkaan, kiusaukseen, makkaraperunoihin ja myös esimerkiksi halkaistuna hodarin väliin.

Erityisesti oululaisena paikallisherkkuna tunnettu Kärkkäri on saatavilla ruokakaupoista valtakunnallisesti.  Myös Valkosipulikärkkäri tulee myyntiin valtakunnallisesti. Myymälöiden valikoima kuitenkin vaihtelee suuresti. Uuden maun lisäksi uudistuu myös Kärkkärin pakkauskoko. Asiakkaiden toiveesta Kärkkärit myydään jatkossa kaupoissa neljän makkaran pakettina, aikaisemman viiden sijasta.