Meetvurstimme ovat täyttä lihaa – tai itse asiassa vielä vähän enemmän: meetvurstin valmistukseen tarvitaan enemmän lihaa kuin meetvurstia lopulta syntyy.

Otetaan esimerkki.

Venäläisen meetvurstin lihapitoisuus 100 grammaa valmista meetvurstia kohti on 127 g. Toisin sanoen, kun valmistetaan 100 g Venäläistä meetvurstia, tarvitaan 127 g lihaa.

Kevyen venäläisen meetvurstin lihapitoisuus on vieläkin korkeampi. Kun valmistetaan 100 g Kevyttä venäläistä meetvurstia, valmistukseen käytetään 142 grammaa lihaa. Sama suhdeluku on esimerkiksi Hevosen kylmäsavupaistissa.

Leikkisästi voi sanoa, että meetvurstiemme keskiverto lihapitoisuus on noin 130 %.

Miksi lihapitoisuus ei pienene, vaikka tuote kevenee

Meetvurstin valmistuksessa liha itsessään ei katoa mihinkään eikä lihapitoisuus pienene. Miksi sitten valmis meetvursti voi olla painoltaan jopa kymmeniä prosentteja kevyempi kuin siihen laitettu meetvurstimassa? Vastaus on hyvin yksinkertainen ja selittyy raa’an lihan koostumuksella.

Raa’assa lihassa on luontaisesti paljon vettä. Meetvurstin kypsentämisessä vettä haihtuu runsaasti. Näin lihamäärä pysyy entisellään, mutta valmistuva tuote kevenee veden haihtumisen myötä.

Lue lisää:
Mitä yhteistä on meetvursteilla, juustoilla, viineillä ja oluilla.

Rasvattoman paistilihan ansiosta

Olemme kehittäneet myös meetvursteja, joissa kiinnitämme erityistä huomiota meetvurstin rasvapitoisuuteen.

Suomen keveimpiä meetvursteja on Kotivaran Ultrakevyt meetvursti. Siinä on rasvaa vain 2,7 % – sama määrä kuin kokolihaleikkeissä. Näin yhdessä siivussa Ultrakevyttä on vain noin kuusi kaloria. Sadassa grammassa meetvurstia on ainoastaan 144 kaloria.

Mistä syntyy Ultrakevyen meetvurstin hyvä maku? Siitä on kiittäminen lähes rasvatonta paistilihaa. Oman silauksensa meetvurstille antavat tietysti hyvät mausteet ja hidas kypsytys Hailuodon lepän aromeissa.

Parhaasta mahdollisesta lihasta

Tavoitteenamme on valmistaa erinomaisia meetvursteja. Siksi valmistamme ne aina parhaasta mahdollisesta saatavilla olevasta lihasta.

Kelpuutamme vain lihaa, jonka toimittajat ovat elintarvikeviranomaisten valvonnan alaisia. Lihalle on tehty lain ja sopimusten mukaiset tutkimukset. Lisäksi tutkimme lihan itse omassa laboratoriossamme.

Lue lisää:
Liha sieltä, mistä parasta saa.