”Ruuan kanssa syntynyt” – ideoita, trendejä ja yksilöllistä hyvää

Työ, jota Sakke Liedes tekee keittiömestareiden kanssa, vaatii ennen kaikkea kykyä ennustaa.

Sakke Liedes tarttuu cappuccinokuppiinsa ja nyökkää mustikkajäätelölautasta kohti. – Tiesitkö, että jäätelö on tehty tässä kahvilassa? Todennäköisesti tänä aamuna.

Tunnustan: en tiennyt. Mutta sen tiedän heti ensimmäisestä lusikallisesta, että vastaavanlaista makua ja suutuntumaa ei ole tullut vastaan aikaisemmin.

Samanlaisiin ainutlaatuisiin makuelämyksiin pyrkii myös Sakke Liedes yhteistyössä food service -asiakkaidensa kanssa. Kotivaran myyntipäällikkönä hän ideoi, kehittää ja konseptoi. Hän ei puhu tuotteista vaan ratkaisuista, jotka räätälöidään juuri kyseiselle asiakkaalle ja hänen asiakkailleen. Se vaatii paitsi kokemusta myös kykyä ennustaa.

Kotivara tarjoaa paljon muutakin kuin salamia ja kylmäsavustettuja tuotteita. Horeca-myyntipäällikkö Sakke Liedes tekee läheistä yhteistyötä ruuanlaiton ammattilaisten kanssa.

Kun tulevaisuutta pitää ennustaa

Liha- ja lihajalosteyhteistyössä Kotivaran kanssa ravintola- ja hotelliasiakkaat hakevat luonnollisesti laatua. Mutta lisäksi ruokatarjonnassa halutaan nyt satsata persoonallisuuteen. Esimerkiksi samaan ketjuun kuuluvat hotellit pyrkivät tarjoamaan eri kohteissaan uudenlaisia yksilöllisiä ruokakonsepteja.

Jotta lopputulos on paras mahdollinen ratkaisu, Liedeksen mukaan tärkeää on avoin ja luottamuksellinen yhteistyö sekä asiakkaan liiketoiminnan hyvä tuntemus.

Henkilö, jonka kanssa Liedes ideoi ja kehittää uutta, on monesti keittiömestari tai keittiöpäällikkö, usein myös Liedeksen entinen kollega.

– Horeca-puolella arvostetaan asiantuntijamyyntiä ja sitä, että puhumme samaa kieltä, Liedes sanoo.

Vuosien aikana Liedekselle on kertynyt paitsi tuttuja myös kokemusta.

– Olen sellainen ruuan kanssa syntynyt, Liedes nauraa. – Kun kädet ylsi pöydälle, aloin auttaa isän ravintolassa ja siitä liu’uin sitten luontevasti alan hommiin.

Kaikesta kokemuksesta ja koulutuksesta huolimatta hereillä on oltava koko ajan. Pitää tietää, missä mennään juuri nyt, ja pitää hanskata myös jotain paljon vaikeampaa.

Sittemmin mies on työskennellyt useissa ravintoloissa, hotelleissa ja tukuissa eteläisemmästä Suomesta pohjoiseen Norjaan asti ja pyörittänyt myös omaa lounasravintolayritystään. Välissä hän on kuluttanut myös koulunpenkkiä. Tittelinä voisi olla myyntipäällikön lisäksi keittiömestari.

Kaikesta kokemuksesta ja koulutuksesta huolimatta hereillä on oltava koko ajan. Pitää tietää, missä mennään juuri nyt, ja pitää hanskata myös jotain paljon vaikeampaa.

– Pitää osata ennustaa tulevaa, Liedes hymähtää.

Sakke Liedes

Kotivaran myyntipäällikkö Sakke Liedes viihtyy kaiken ruuanlaiton parissa.

Kun luksus arkipäiväistyy

Jos ruokakulttuurin muutos näkyy ravintoloissa ja hotelleissa pyrkimyksenä persoonallisuuteen, kotikeittiöissä se näkyy Liedeksen mukaan hiukan toisin:

– Kodeissa on alettu laittaa ja syödä ruokaa, jota pidettiin ennen juhlaruokana.

Liedeksellä on esimerkki heti huulilla.

– Poronliha.

”Minun pitää voida seistä niiden raaka-aineiden ja ratkaisujen takana, joita myyn.”

Aikaisemmin poronliha on mielletty luksustuotteeksi. Nyt poronlihan kysyntä on selkeässä kasvussa. Sitä on kuitenkin vaikea saada eteläisessä Suomessa. Kotivara on ratkaissut yhtälön avaamalla keväällä 2021 verkkokaupan, jossa poronliha on kirjaimellisesti paketoitu. Liedes painottaa, että mukana Poroboxeissa on vain poron parhaita paloja, esimerkiksi sisä- ja ulkofileetä, entrecôtea ja käristyslihaa muttei vaikkapa potkaa ja jauhelihaa. Ruuanlaitto on helppoa, sillä liha on leikattu valmiiksi ja mukana myös reseptejä.

Liedeksen mukaan palaute Poroboxeista ja verkkokaupasta on ollut erinomainen. Samaa todistavat tutkimukset: asiakkaat ovat antaneet palvelusta erinomaisen arvosanan.

Oman lisäsi vaivattomaan kokonaisuuteen tuo kotiinkuljetus. Se onnistuu jo lukuisilla paikkakunnilla etäisessä Suomessa.

Tutustu Kotivaran verkkokauppaan ja Poroboxi-tuotteisiin

Niin hyvää, että kehtaa sanoa

Liedes on työskennellyt Kotivaralla vasta puolitoista vuotta. Tapa, jolla hän puhuu työstään, synnyttää vaikutelman, että hän on ollut oululaisyrityksessä pidempään. Ehkä mielikuvaa selittää se, että hän sanoo viihtyvänsä talossa erittäin hyvin.

– Tämä on sopivan kokoinen perheyritys ja luotettava työnantaja. Porukka on hyvä ja asiat hoituvat, Liedes toteaa.

Sitten on vielä yksi asia, erityisen tärkeä pitkän linjan ammattilaiselle, joka kohtaa työssään kavereitaan ja kollegoitaan.

– Minun pitää voida seistä niiden raaka-aineiden ja ratkaisujen takana, joita myyn.

Cappuccinon ja mustikkajäätelön ääressä istuessakin on selvää, että juuri sen Liedes voi tehdä.

Viisi nopeaa kysymystä

 1. Paras tapa nauttia meetvurstista?
  Tapastyyppisesti ja oikeanlämpöisenä, ei siis liian kylmänä vaan lähes huoneenlämpöisenä. Lisänä hyvä juoma ja hyvä seura.
 2. Mitä grilliin juhannuksena?
  Grilliboxi. Lihan laadukkuuden erottaa lopputuloksesta. Pihvistä tulee mehukas, ja se marmoroituu oikein.
 3. Pororuokaherkku?
  Poron entrecôte.
 4. Valkosipulivenäläinen vai chilivenäläinen?
  Valkosipulivenäläinen, sillä pidän valkosipulista.
 5. Oma ruokabravuuri kotona perheen ja ystävien kera?
  Kaikki, mikä tehdään savustuspöntössä: liha, kala, kasvikset.