Salami, medwurst och fruktsnacks – 80-årsjubileum för familjeföretaget Kotivara

I februari 1943 badade en grupp entusiastiska matspecialister bastu i det nyligen färdigställda Valkealinna i Uleåborg. Beslutet att starta ett nytt livsmedelsföretag i staden fattades under fyrverkerierna. Företaget bytte namn till Kotivara.

Det var andra världskriget och namnet speglade tiden. Livsmedelsförsäljningen var ransonerad och alla kände till behovet av en hushållsbudget. Hushållen lagrade så mycket livsmedel för olika situationer som de hade råd att köpa under ransoneringsperioden.

Vi anser att idén om hemodlad mat fortfarande är en bra riktlinje för konsumenter och livsmedelsindustrin. Maten är viktig, och det är viktigt att se till att den är tillgänglig och av god kvalitet. I dagens vardag får hushållstillgångarna också en ny och mer intim betydelse. Förutom krisberedskap innebär en hemutrustning en välsmakande räddare för en smidig vardag – välbekanta basvaror som du kan lita på, med kvalitet och ansvarstagande.

Kotivara, ett 80-årigt företag i Limingantull i Uleåborg, ser optimistiskt på framtiden.

”Åtta decennier som ett självständigt finskt familjeföretag är en anmärkningsvärd prestation som vi, de nuvarande ägarna, ödmjukt välkomnar. Vår utmaning och önskan är att fortsätta denna historia”, säger Janne Piikivi, VD för Kotivara Group.

”Hemligheten bakom vår långa historia är förnyelse. Med detta i åtanke håller vi ögonen på framtiden och hur Kotivara kan tjäna sina kunder väl och fortsätta att blomstra under de kommande årtiondena. Vi kommer att fortsätta att göra våra berömda mjödkorvar, men vi ser också fram emot nya saker inom bröd- och matvärlden”, säger Piikivi.

Ilkka Heikkinen, Kotivaras försäljningsdirektör, är glad över att få ansvara för Finlands mest populära meetvurste.

”Vi är stolta över att våra äldsta produkter fortfarande försvarar sin ställning mer än 70 år efter lanseringen. I praktiken innebär det att den goda smaken av våra mjödkorvar hela tiden hittar nya vänner”, säger Heikkinen.

År 2022 har Kotivaras välkända produkter fått sällskap av en frisk fläkt – dotterbolaget Makuvara och varumärket Maqu förespråkar bättre snacks. Den första familjen av Maqu-produkter – näringsrika fruktsnacks – finns redan i livsmedelsbutiker över hela landet.

”Att utveckla en ny verksamhet har funnits på Kotivaras agenda i flera år. Livsmedelsindustrin genomgår en stor förändring och vi vill utöka vårt utbud till nya och växande produktkategorier”, säger Jonas Lindeman, Business Director på Makuvara.

”Projektet inleddes redan 2018. Sedan dess har vi undersökt och utvärderat över hundra alternativa produktområden. Våra nya produkter, som har valts ut och visat sig vara goda, kommer att erbjuda hälso- och näringsmedvetna konsumenter ett helt nytt alternativ till det ätfärdiga snacksortimentet”, fortsätter Lindeman.

Delta i vårt jubileumsfirande!

Under 80 år har vi berättat många historier som vi kommer att publicera under vårt jubileumsår. När du har minnen av Kotivara och vår mat kan du skicka meddelanden, kommentarer och bilder via Facebook och Instagram.

#kotivara80