Vuoden 1943 helmikuussa joukko miehiä heitti löylyä Valkealinnassa, Oulun keskustaan juuri valmistuneen funkkiskerrostalon saunassa. Saunoessaan miehet päättivät, että he perustaisivat kaupunkiin yrityksen. Se keskittyisi elintarvikkeiden valistamiseen. Kuten toimintakertomus myöhemmin kiteytti, syy oli yksinkertainen: ”Koko Pohjois-Suomessa ei tämänlaatuista erikoisliikettä vielä ollut olemassakaan.” Uuden yrityksen nimeksi tuli Kotivara.
Nimenä Kotivara kuvasti hyvin aikaansa. Elettiin jatkosotaa. Elintarvikkeiden myyntiä säännösteltiin. Kotivaran pitäminen oli joka kodin arkea. Se tarkoitti, että välttämättömiä ruokia varastoitiin mahdollisuuksien mukaan eri tilanteiden varalle.
Lue lisää:
Miksi Kotivara on kotivara?
Ammattitaidostaan kuulu mies
Kotivara pääsi aloittamaan toimintansa lokakuussa 1943 saatuaan toimiluvan Kansanhuoltoministeriöltä. Tilat löytyivät Oulun Raksilasta, Ratakatu 10:stä. Ne vuokrattiin uudelle yritykselle 10 vuodeksi. Työntekijöitä palkattiin 17.
Vaikka pohjoisessa Suomessa ei ollut vastaavaa yritystä, Kotivaran alku ei ollut menestyksekäs. Olosuhteet olivat vaikeat sota-aikana. Myös tuotevalikoima oli todennäköisesti liian laaja.
Kun liha vapautui säännöstelystä vuonna 1947, Kotivaralla päätettiin keskittyä makkaroihin. Samoihin aikoihin yritys myytiin. Omistajavaihdoksen myötä yritykseen otettiin mukaan työntekijöiksi ja osakkaiksi myös muita uusia miehiä. Yksi heistä oli Paavo Orvola – ammattitaidostaan kuulu mies. Hän oli aloittanut työt makkaratehtaalla Vammalassa jo 13-vuotiaana.
Oli normaalia, että yksittäinen kauppa osti vain puoli tankoa makkaraa, sillä se ei pystynyt hankkimaan kokonaista.
Muutamassa vuodessa Orvolasta tuli Kotivaran toimitusjohtaja. Yrityksessä työskenteli myös Orvolan veli Lauri ja pienestä pitäen vanhin poika Jouko.
Puolen tangon myynnistä rakennemuutokseen
Makkaranmyynti alkoi kasvaa 1950-luvulla, vaikka kaikkinensa lihanmyynti ei ollut suurensuurta, kun sitä vertaa nykyiseen. Oli normaalia, että yksittäinen kauppa osti vain puoli tankoa makkaraa, sillä se ei pystynyt hankkimaan kokonaista.
Yhteiskunnan rakennemuutos, maatalouden koneellistuminen ja maan teollistuminen, oli tosiasia 1960-luvulla. Myös Kotivaralla oli menestymispaineita. Vuosikymmenen alun laajennuksesta ja teknisistä uudistuksista huolimatta Ratakadun tilat alkoivat käydä ahtaiksi.
Nykyiselle paikalleen Kotivaran tehdasta alettiin suunnitella vuonna 1968. Ennen kuin rakentamisesta päätettiin lopullisesti, idean isä Paavo Orvola kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen. Toimitusjohtajana aloitti hänen poikansa, jo pienestä pitäen Kotivaralla työskennellyt Jouko Orvola.
Uutta tehdasta ryhdyttiin rakentamaan Limingantullin Voudintielle kesäkuussa 1971. Harjannostajaisia juhlittiin jo lokakuussa. Muuttamaan päästiin vappuna 1972.
Huiman kasvun vuosikymmen
1980-luvulla Kotivaran kasvu oli huimaa. Siitä kertoo hyvin Oulun kaupungin vuonna 1988 myöntämän Vuoden työllistäjä -palkinnon perustelut. Viidessä vuodessa Kotivaran lihantuotanto oli kasvanut 1,5-kertaiseksi, työntekijämäärä 120 henkilöstä 180:een ja liikevaihto 80 %.
Myös tuotevalikoima oli hyvin laaja. Vuoden 1983 listauksessa on kaikkiaan 80 eri tuotetta.
Meetvurstien mestariksi
Suomi ajautui lamaan 1990-luvun alussa. Myös Kotivara tarvitsi pitemmän tähtäimen suunnitelman turvaamaan toiminnan jatkon.
Reilussa kolmessa vuodessa Ruotsin vienti nousi 200 000 markasta yli 10 miljoonaan markkaan.
Yritys päätti erikoistua kylmäsavutuotteisiin kärkituotteeksi nousseen Venäläisen meetvurstin siivittämänä. Vuonna 1994 Kotivara toi ensimmäisenä markkinoille kylmäsavukinkun, kylmäsavupaistin, poron kylmäsavupaistin ja hevosen kylmäsavupaistin.
Laman ja Neuvostoliiton kaupan tyrehtymisen myötä Kotivara ryhtyi lisäämään vientiä Ruotsiin. Kauppoja lähestyttiin suoraan, koska ruotsalaiset keskusliikkeet vähensivät toimittajiaan. Se kannatti: reilussa kolmessa vuodessa vienti nousi 200 000 markasta yli 10 miljoonaan markkaan.
Kun kuluttajat alkoivat 2000-luvulla kiinnittää entistä enemmän huomiota ruokavalioon, myös Kotivara ryhtyi kehittämään erilaisia meetvursteja. Luomumeetvursti, luomua mausteita myöten, tuli markkinoille vuosituhannen alussa. Muutama vuosi myöhemmin kaupoista sai Kotivaran Siluetti-meetvurstia, jossa oli rasvaa vain 2,7 %.
Vuonna 2013, kun Kotivara täytti 70 vuotta, sen liikevaihdosta yli 95 % tuli meetvursteista.
Kirjoittamisessa apuna
- Vormusuolalihasta valkosipulivenäläiseen. Kotivaran te meetvurstien mestarista 1943–2013.
- Similä, Petteri 2020: Toimenpidesuunnitelma kotivaralle ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö, Hämeenlinna, Bio- ja elintarviketekniikka.