Suosikkituotteen 70-vuotinen salaisuus

Millainen on suosikkituotteen salaisuus, jota on säilytetty kassakaapissa jo vuodesta 1950?

Syksyllä 1950 elettiin uutta vuosikymmentä, joka toi Suomeen Coca-Colan, purukumin, rock and rollin, transistoriradion ja television. Syyskuussa 1950 Hangossa lämpöä oli keskimäärin 13 astetta, Nuorgamissa kuusi astetta vähemmän. Helsingissä Linnanmäki oli ollut avoinna ensimmäistä kesää. Elokuvissa kotimaisena uutuutena pyöri melodraama Rajavartijan kaunis Inkeri, ja tanssilavoille veti kansaa erityisesti Olavi Virta. Elokuussa 1950 syntyi eräs Jorma Ollilla, syyskuussa Erkki Liikanen ja lokakuussa Aake Kalliala.

Tuona samaisena syksynä Kotivaran makkaramestarit onnistuivat saamaan käsiinsä todellisen kultakimpaleen: reseptin, josta on sittemmin tullut erottamaton osa suomalaista ruokahistoriaa.

Näin syntyi aito ja alkuperäinen

Tarinan mukaan aarteeksi osoittautuva resepti kulkeutui Suomeen ja Kotivaralle Pietarin, silloiselta nimeltään Leningradin, kautta. Tarina ei kuitenkaan kerro, kuka välitti sen pohjoisen miehille. Oliko kyse lahjasta, maksusta vai jostakin muusta – se jää arvoitukseksi.

Oliko kyse lahjasta, maksusta vai jostakin muusta – se jää arvoitukseksi.

Uutta reseptiä kokeiltiin Kotivaralla saman tien. Aivan kuten reseptin perusteella oli uumoiltu, lopputulos osoittautui loistavan makuiseksi. Reseptiä pidettiin niin arvokkaana, että se suljettiin makkaratehtaan kassakaappiin.

Vuotta myöhemmin, vuonna 1951, Kotivara alkoi valmistaa uutta tuotettaan myyntiin. Näin syntyi suomalaisten oma Venäläinen meetvursti, aito ja alkuperäinen, ensimmäinen laatuaan.

Vastaus löytyy täydellisestä tasapainosta

Tutkimusten mukaan Venäläisen meetvurstin on nostanut monen suomalaisen suosikiksi sen lihaisa maku ja korkea laatu. Aika ei ole muuttanut asiaa: pisteet menevät vuodesta toiseen nimenomaan maulle ja laadulle.

”Pitää osata tehdä asiat oikeassa järjestyksessä ja muistaa maltti.”

Tuotannossa tarkoin varjellusta reseptistä paljastetaan sen verran, että siinä suola ja rasva ovat täydellisessä tasapainossa.

– Muutoin salaisuus on sama kuin leivonnassa: pitää osata tehdä asiat oikeassa järjestyksessä ja muistaa maltti.

Pikantin hienostuneisuuden viimeistelevät ne viisi viikkoa, jotka meetvurstitangot muhivat kypsytysuunin tasaisessa lämmössä, tarkasti valvotussa ilmankosteudessa ja lepän miedossa savussa. Perinteet ja käsityö ovat täydellisen meetvurstin valmistuksen sielu ja sydän – niin kuin viineillä, oluilla ja juustoilla.

Kaiken hyvän päälle muun muassa chiliä

Venäläinen meetvursti on todistanut, että erinomainen resepti taipuu moneksi – myös asiakkaiden toiveisiin. Kassakaappi on avattu kerran reseptin tarkastusta varten: asiakkailta saadun palautteen myötä ohjeesta jätettiin natriumglutamaatti pois.

Hyvän reseptin mahdollisuudet näkyvät tänä päivänä myös makkaratiskin Kotivara-valikoimassa: Venäläisen meetvurstin perhe on kasvanut joukolla mainioita makuvaihtoehtoja.

Monen kotitalouden valinta on Kevyt Venäläinen meetvursti. Se on erinomainen vaihtoehto hieman kevyemmän leivänpäällisen ystävälle; siitä on vähennetty 45 % rasvaa.

Pippurin, chilin ja valkosipulin ystävä löytää juuri sen, mitä rakastaa.

Pippurivenäläinen, Valkosipulivenäläinen ja Chilivenäläinen ovat nimensä veroinen persoonallinen serkkukolmikko. Niistä pippurin, chilin ja valkosipulin ystävä löytää juuri sen, mitä rakastaa: herkullisia makuja Venäläisen reseptiin mainiosti sovellettuina.

Käyhän kurkkaamassa meetvurstien ja salamien valikoima. Kun laitat siivun tai pari leivän päälle, maistat heti kassakaapissa pidetyn salaisuuden ytimen: toista samanlaista on mahdoton löytää.